Yazılımda bir dünya markası doğuyor - Gaziantep Oluşum
E-ihracat ve Endüstri 4.0 ile ilgili çalışmalarını da sürdüren Nalan Kurt, nasıl girişimci olduğunu, girişimciliğin önündeki engelleri anlattı.
TEKNOLOJİ ÜRETMEK ÇOK HEYECANLI
Ortaokuldan beri bilgisayar kullanıcısı olduğunu belirten NLK Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Kurt, Bilişim Teknolojileri ve İşletme mezunuyum. Üniversitede aldığım girişimcilik dersinin etkisiyle sektöre başladım. 15 yıldır sektördeyim, 13 yıldır kendi işimi yapıyorum. Gazete okuyarak büyüdüm. Küçük yaşlardaki okuma merakım bu günüme yansıdı. Teknoloji üreten tarafta olmak gerçekten çok heyecanlı. Sektör dinamik bir sektör, sürekli kendini geliştirmek zorundasın" dedi.
8 SAAT MESAİ YAPARAK GİRİŞİMCİ OLAMAZSIN
İş hayatına erken atılmanın, başarıda önemli rolü olduğuna da dikkat çeken Kurt, şöyle devam etti: "Üniversitedeyken çalışmaya başladım. Okurken çalışmak insana büyük bir artı değer katıyor. Hem işi fark etmiş oluyorsun hem de okul bittiğinde ‘Ne yapacağım’ sorunu kafanda silmiş oluyorsun. Her zaman iş kadını olmak istiyordum. Tabi ki hayal ettiğim şeyler, hayal ettiğim gibi olmadı. Süreç zorladı. Coğrafya kaderdir diye bir söz var ya işte öyle oldu. Gaziantepliyim ve her şey standart olmalı, bir yapıya uymalı. 9-5 çalışmalısın. Gerçekten bir girişimci olmak isteyince böyle şeyler çok mümkün değil. Girişimci olduğun zaman mesai kavramı kalkıyor. Bazen 15-20 saat çalışmak zorundasın. Günde 6 saat çalışarak bir girişimci olmak mümkün değil. Çünkü hep düşünmek, analiz etmek, üretmek zorundasın. Bu sadece benim için geçerli değil ekip için de geçerli. Ekibi dinamik tutmalısın. Bizim ekipteki herkes bir girişimci gibi çalışır.13 yıldır ekip arkadaşlarımın çoğu aynıdır. Stajyerlerimin yüze 80’i bizde kalır. Bir aile gibiyiz.
KADIN GİRİŞİMCİ OLMAK DAHA ZOR
Kadın girişimci olmak daha zor. Erkek egemen bir sektör. Herkes ‘yapamazsın, olamayacak’ der. Ben bunu çok yaşadım. Girişimci olunca kulakları tıkıyorsun. Söylenenleri duymuyorsun ve kendi bildiğini yapıyorsun. Erkek hata yaparsa annesi bileziklerini verir, babası destek olur. Ama kadın yapamazsa ‘kadın yapamadı’ olur. Bu şu demek oluyor ‘Sen daha fazla çalışmalısın.’ Daha fazla çalışmalısın ki böyle bir durum ortadan kalksın. Bu yüzden hep daha fazla çalıştım.
E-İHRACATA BAŞLIYORUZ
Türkiye’de 101. iş ortağı sayısına ulaştım. Geçen yıl Gaziantep'te ilk bayi toplantımızı düzenledik. Şimdi ise Kasım ayının son haftasında Midyat da ikincisini gerçekleştireceğimiz bayi toplantımızın hazırlıklarını sürdürüyorüz. 11 ülkeye ihracat yapmayı başardık. Kendi yazılımlarımızı ürettik. E-ticaret yazılımlarını üretiyoruz ve kendimiz satır satır yazdık. Ben de yazılımcıyım. Her şeyi kendimizin yazması süreci biraz uzatıyor. Ama en azından ortaya fark yaratan bir proje çıkarmış olduk. E-ticareti bitirdik, e-ihracata geçiyoruz. Endüstri 4.0 projemiz var, bunlar gerçekten çok güzel şeyler. Dijital teknoloji kategorisinde E-ticaret projesinde Türkiye üçüncüsü olduk. Ağaç gibi. Ağaç ekiyorsunuz meyvesinin verdiğini görüyorsunuz. İnanılmaz bir şey. Bizi bu mutlu ediyor.
Şu anda dijital bir devrim var. Bu devrimin tam ortasındayız. İnsanlara bunu anlatmak çok heyecan verici. Teknoloji’den korkmayın. Hayatınızı kolaylaştırdığını düşünün ki gerçekten kolaylaştırıyor. Eskiden saatlerce uğraşıyorduk şimdi 2-3 dakikada işlerimiz hazır. Dijital devrim birleştirmeye dayanıyor, tıpkı AVM’ler gibi.
HER ŞEY HAYALLE BAŞLIYOR
Her şey hayalle başlıyor. Aşkla, tutkuyla çalışarak gerçek oluyor. Girişimci arkadaşlarımıza tavsiyem eğer standart bir hayat istiyorlarsa girişimci olmayı seçmesinler. Girişimci olduğun zaman işler çabuk değişiyor. Çok fazla çalışmak zorunda kalıyorsunuz. Neyi sevdiğinizi bulmanız gerek. Ekibime de diyorum ya isteyerek yapın ya da yapmayın. Aşkın olduğu yerde hayatın olduğuna inananlardanım. Herkesin ait olduğu, iyi yaptığı bir iş vardır. Bunun için denemek lazım.
DEĞİŞMEYEN YOK OLUYOR
Üniversitedeki arkadaşlarımız üniversitedeyken muhakkak okulun verdiğiyle yetinmeyip kendi alanlarındaki yeni teknolojileri araştırsınlar. Dijital bir devrim var. Dijitalleşmeyi doğru kavramak gerek. Artık yeni iş sahaları var. Benim babaannesi sosyal medya uzmanı bir arkadaşım yok. Biz üniversiteyi bitirdiğimizde Microsoft’u konuşuyorduk, bir devdi şimdi biz Amazon’u konuşuyoruz. Facebook’a bakıyorsun kendi verisi yok ama dünyanın en büyük sosyal paylaşım platformu. Uber'e bakıyorsunuz taksisi yok ama dünyanın en geniş ulaşım şebekesi, Alibaba.com'a bakıyorsunuz deposu yok ama dünyanın en büyük e-ticaret sitesi. Doğru yatırımlar yapılmalı. Öğrenci arkadaşlarımız konferanslara katılsınlar, kendilerini geliştirecek aktivitelerde bulunsunlar. Her şeyi yapacağım moduna girmesinler hangi tarafları güçlüyse ona yönelsinler. Gorki, 'Eskinin arabaları ile hiçbir yere gidemezsin' demiş. Biz de mevcut bilgilerimizle bir yere gidemeyeceğimiz için değişime uyum sağlamak zorundayız. Değişime uyum sağlamayan herkes yok oluyor."