18 Kasım 2020

E-İhracat İle Sınırları Ortadan Kaldırın!

E-İhracat İle Sınırları Ortadan Kaldırın!

İHRACAT NEDİR
İhracat kişi, kurum ve kuruluşların ürettiği veya pazarlamasını yaptığı ürünlerin dış ülkelere satılma işlemidir. Ülkeler için oldukça önemli olan bu satış türü, dış pazara ulaşım ve karlılık açısından ciddi bir avantaj sağlar. Aynı zamanda ihracat; planlı olmayı, disiplinli bir çalışmayı gerektirir. Süreklilik ise istenen ürün ve istenen hizmetin taahhüt edildiği şekilde teslimi ile mümkündür.
İhracat ile dış pazara satılacak olan ürünün, gönderimi sağlanacak ülkede hitap ettiği firmayı bulmak en önemli işlevlerdendir. Ürün veya hizmetinizin dağıtımını sağlayacak firmanın ikna olabilmesi gerekmektedir.

Ticaretin günümüzde şekil değiştirip, online platformlara taşındığı gibi ihracat ta online platforma taşınıp E-İhracat olarak şekillenmektedir. Ülkeler arası firmalarda takılı kalmak yerine artık son kullanıcıya ulaşmak daha kolay. İnternet üzerinden sınırları ortadan kaldırarak, daha çok kişiye ulaşma imkanınız bulunmaktadır. Ödeme işlemleriniz tek para birimi yerine ülkelerin para birimlerine göre şekil alabilir. Bir ürünün fiyatı, kendi ülkenizde sabit fiyat ile satılırken, farklı ülkenin kuruna göre şekillenebilir. İhracatın en önemli özelliği kar oranının daha yüksek olmasıdır. Buna istinaden satış yapacağınız ürünü doğru seçip, fiyatlandırmasını ona göre düzenlemeniz gerekmektedir. Bu şekilde sağlanılan kazanç ile firmanızın büyümesi ve daha çok kişiye ulaşmanız söz konusudur. İhracat konusunda devletin verdiği bazı teşvik ve destekler bulunmaktadır. Bu reklam ve teşvikler sizlere E-İhracat süreciniz boyunca da destek sağlayacaktır.

Günümüzde ticaret dijital ortamlara taşınınca, ihracatta yerini online olarak sürdürerek e-ihracata bıraktı. Elektronik ihracat, ihracatın internet üzerinden yapılmasıdır. Yani ürününüzü veya hizmetinizi dijital platfomlar üzerinden yurtdışındaki müşterilere satarsanız, E-İhracat yapmış olursunuz. Dünyanın dört bir yanına ürün satmak ya da ürün satın almak artık online platformlar sayesinde daha kolay. Elektronik ihracat, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de günden güne girişimcilerin tercih ettiği, oldukça kazançlı bir iş modeli haline geldi. İhracatın küçüğü olarak adlandırılan ‘mikro ihracat’ Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “İhracat Genelgesi” üzerinde yapılan değişiklik ile resmen kabul edilmiştir.

Klasik ihracat işlemini gerçekleştirebilmeniz için İhracatçılar Birliği kaydınızın olması ve gümrük müşavirliği firması ile çalışıyor olmanız gerekmektedir. Fakat yurtdışına satmış olduğunuz ürün, 300 KG ağırlığı ve tüm vergiler dahil 15.000 Euro bedeli geçmiyorsa İhracatçılar Birliği kayıtlı firma olma ve gümrük müşavirliği şirketleri ile çalışma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Başka bir söylemle; azami 15.000 Euro bedel ile satmış olduğunuz en fazla 300 KG ağırlığındaki bir ürünü, yurtiçindeki bir müşteriye satıyormuş gibi yurtdışına göndermeye mikro ihracat denir. 

Yurtdışına ürün satarken, ülkeden çıkışı ve diğer ülkeye giriş için olan sınır kapılarına gümrük denir. Ürünlerin pasaportları ise gümrük beyannameleridir. E-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile gümrük işlemlerinin masrafları düşürmek ve gümrük süresini azaltmak için kullanılan beyanname sistemidir .E-Ticaret Gümrük Beyannemesi kargo firmaları tarafından yapılır. Yurtdışına sattığınız ürünün gümrük beyannamesini düzenlemek için herhangi bir aracı firma ile anlaşmak zorunda kalmazsınız. Yurtiçinde yaptığınız satış gibi ürünü hazırlayıp kargoya teslim etmeniz yeterli bir işlemdir.

E-İhracat Avantajları
Elektronik ihracat yaparak klasik ihracata kıyasla daha fazla avantajı vardır. Online mağazanız olan e-Ticaret gibi herhangi bir fiziksel mağaza, personeliniz olmadan yurtiçinde satış yaptığınız gibi yurtdışında da ülkeler arasında satış yapabilirsiniz. Ödemeleriniz döviz olarak yapıldığından, kur sizleri olumsuz etkilemeyecektir. K.D.V. muafiyetiniz olduğu için K.D.V. iadesi talep edebilirsiniz. Klasik ihracat gibi ürünleriniz farklı ülkede satıcılar tarafından satılması beklenmesi yerine, son kullanıcının bizzat sizlere ulaşması mümkündür. Aradaki satıcı komisyonları düşürülerek kar oranınız yükselebilir. En önemli unsurlardan birisi de müşteri alım gücünün daha yüksek olmasıdır. Ülkemizde 50 liraya alıcı bulan bir ürün için Amerikalı bir müşteri pazarına göre daha fazla ödeme yapabilmektedir. Bu da aynı ürün sayesinde daha fazla para kazanma anlamına gelmektedir.

E-İhracat gibi uzun ama kazançlı bu serüvende, her ne kadar internet ile her bilgiye ulaşılsa da detaylı bir eğitim ile bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Güvenilir ve işlemlerinizde hata almayacağınız, alınsa da zaman zaman destek ekibinizin olduğu bir altyapı ile çalışmalısınız. Biz nlksoft olarak bu süreçlerde altyapı, destek ve eğitimlerimiz ile sizlerin yanındayız.

Paylaş: