27 Mart 2024

E-TİCARETTE YAPILAN 5 BÜYÜK HATA

E-TİCARETTE YAPILAN 5 BÜYÜK HATA

E-ticaret dünyası, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla büyüyen ve değişen bir sektör olmaya devam ediyor. Ancak, birçok işletme sahibi bu dinamik ortamda başarılı olmak için doğru stratejileri uygulamada zorluklarla karşılaşabilir. Bu makalede, e-ticarette sıkça yapılan beş büyük hatayı ele alacağız. Bu hataların farkında olmak, işletme sahiplerinin başarı şansını arttırmak için önemli bir adımdır. İşte yapılan 5 büyük hata:

  1. Yanlış E-ticaret Altyapısı Kullanmak

Öncelikle e-ticaret altyapısı nedir, sorunun cevabı ile başlayalım. E-ticaret altyapısı, çevrimiçi işletmelerin web sitelerini, pazarlamalarını, satışlarını ve işlemlerini yönetmelerine olanak tanıyan bir yazılım uygulamasıdır. E-ticaret sitesinin altyapısı doğru seçildiğinde, ürün pazarlama işlemlerinizi kolay ve güvenli hale getirebilirsiniz. Kullandığınız e-ticaret altyapısının hızı, performansı, sahip olduğu özellikler ve entegrasyonlar, e-ticaret sitenizin satışlarını direkt olarak etkileyen unsurlardır. Örnek vermek gerekirse, web sitenizin sadece 1 saniye geç yüklenmesi, dönüşüm oranlarınızı %7 oranında azaltabilir. E-ticaretteki en yüksek dönüşüm oranları ise 0-2 saniye arasında yüklenen e-ticaret sitelerinde gerçekleşir. Yani e-ticaret sitenizden istediğiniz performansı almak istiyorsanız, hızlı bir e-ticaret altyapısı kullanmanız şart.

SATIŞLARINIZI NLKSOFT ALTYAPISI İLE ARTTIRIN

Nlksoft altyapısının tamamen esnek, kullanıcı dostu ve kolay yönetilebilir bir yapıya sahip olup, ayrıca birçok tasarım alternatifi mevcut ve tamamen son teknolojilerle yazılmış bir altyapıya mevcuttur.

Eğer siz de e-ticaret kazançlarınızı artırmak istiyorsanız, nlksoft e-ticaret altyapısı hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

  1. Ürün Açıklamaları ve SEO

Öncelikle sizlere SEO uyumlu ürün açıklaması yazmanın öneminden bahsetmek istiyorum. Online alışveriş yapan müşteriler, aramak istedikleri ürünleri arama motorlarını kullanarak kolayca keşfedebilir. Bu arama motorlarına girilen temel kelime sözcükleri, en alakalı sonuçlar ile eşleştikten sonra arama motorunun kullandığı algoritmalara uygun olarak ürünlerin birbiri ardına sıralanmasını sağlar. SEO uyumlu içerik üretmek, özellikle Hepsiburada ve Trendyol gibi büyük pazaryerlerindeki hedef kitlenize daha hızlı ve pratik bir şekilde ulaşabilmenize yardımcı olur. SEO, arama motoru optimizasyonunun kısaltmasıdır. İnternet sitelerinin, arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması için yapılan teknik ve stratejik çalışmaların tümüdür.

SEO açıklaması eklemenin 10 avantajı:

  • Kaliteli içerikler üreterek ürün sıralamasındaki konumunuzu üst sıralara taşıyabilirsiniz.
  • Belirli anahtar kelimeler sayesinde vurgulamak istediğiniz ürünleri ön plana çıkarabilirsiniz.
  • Listelediğiniz ürünlere ekstra trafik (yeni ekleme) çekebilirsiniz.
  • Ürün, hizmet ve marka görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.
  • Ürün görselleri ve başlığıyla uyumlu içerikler üretebilirsiniz.
  • Dönüşüm oranlarını iyileştirerek satış rakamlarını yükseltebilirsiniz.
  • CTA (eylem çağrısı) eklemeleri yaparak alıcıları harekete geçirebilirsiniz.
  • Ürün açıklamalarının daha düzenli ve hedef odaklı kurgulanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Toplam ziyaretçi sayısı içindeki potansiyel satıcıların yüzdesini yükseltebilirsiniz.
  • Anahtar Performans Göstergesi (KPI) kullanarak içeriklerinizin verimliliğini takip edebilirsiniz.

Kısacası, doğru anahtar kelimeler kullanılarak yazılmış ürün açıklamaları, SEO çalışmalarınıza katkıda bulunarak Google gibi arama motorlarında daha üst sıralara çıkmanızı sağlar. Bu da daha fazla müşteri çekmenize yardımcı olur. Nlksoft E-Ticaretle, E-Ticaret sitenize girdiğiniz bütün kelimeler, açıklamalar yer edinir ve sitenizin üst sıralarda görünmesi kolaylaşır.

  1. Ürün Görsellerinde Kalitesizlik

E-ticarette ürün görsellerinde kalitesizlik, potansiyel müşterilerin ilgilerini kaybetmelerine neden olur ve satışları olumsuz etkileyebilir. Kalitesiz görseller, ürünün gerçek görünümünü yansıtmaz ve güven eksikliği yaratır. Bu da insanların e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmaktan vazgeçmesine sebep olan unsurlardan bir tanesi. İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların %75’i, ürün görsellerinin alışveriş tercihlerini etkileyen bir unsur olduğunu belirtiyor.

Peki, ürün görselleri neden bu kadar önemli?

Ziyaretçileriniz online alışveriş yaparken, sanki bir mağazadan alışveriş yapıyormuş gibi ürünleri fiziksel olarak inceleyemezler. Bir ürünü detaylıca inceleme, dokunma, görme şansları olmaz. Bunun yerine sadece sizin paylaştığınız görselleri görebilirler. Eğer kaliteli, farklı açılardan çekilmiş, çok sayıda görsel paylaşırsanız, ürünü daha iyi tanıma şansı elde ederler. Ancak, bulanık, kalitesiz ve kötü açılardan çekilmiş görseller paylaşırsanız ürünü inceleme şansları olmaz. Hatta ve hatta, ürünün gerçekte de kötü göründüğünü düşünüp alışveriş yapmaktan vazgeçebilirler.

Ürün Görselleri Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Lazım?

  1. Yüksek çözünürlükte görseller kullanın.
  2. Ürünün farklı açılardan, birden fazla görselini ekleyin.
  3. Işıklandırma ve konumlandırmaya dikkat ederek çekim yapın.
  4. Ürünün boyutunun görsellerde anlaşılır olmasını sağlayın.
  5. Mümkünse ürün görsellerinize video ekleyin.

 

4. Müşteri Geri Bildirimlerine Dikkat Edilmemesi

E-ticarette müşteri geri bildirimlerine dikkat edilmemesi, işletmelerin müşteri memnuniyeti sağlamak ve işlerini geliştirmek için önemli bir fırsatı kaçırdığı anlamına gelir. Birçok işletme sahibi müşterilerin geri bildirimlerini fikirlerini ve düşüncelerini görmezden gelmeyi tercih ediyorlar. Müşterilerinizin çoğunlukla gündeme getirdikleri bir konu veya sorun varsa, bunları not alıp ilgilenmeniz büyük önem taşır. Hatta sıklıkla müşterilerinize anket yapıp, bu anketlerin sonucuna göre iş modeliniz ve ürünlerinizde değişiklik yapmanız büyük faydalar sağlayabilir.

  1. Güven Vermeyen Tasarım

E-ticaret sitenizin tasarımı, müşterilerin güvenini kazanmak ve alışveriş yapmalarını sağlamak için önemlidir. Kullanıcı dostu bir arayüz, güvenli ödeme seçenekleri ve profesyonel bir görünüm, müşterilerin sitenizde daha uzun süre kalmasını ve tekrar alışveriş yapmasını sağlayabilir. Ayrıca, sitenizin mobil uyumlu olması da önemlidir, çünkü birçok müşteri artık akıllı telefonlarını kullanarak alışveriş yapmaktadır.

Sonuç olarak, e-ticaret işletmeleri bu beş hatadan kaçınarak daha başarılı bir çevrimiçi satış stratejisi oluşturabilirler. Doğru e-ticaret altyapısı seçmek, SEO uyumlu içerikler oluşturmak, kaliteli ürün görselleri kullanmak, müşteri geri bildirimlerine dikkat etmek ve güven veren bir tasarım kullanmak, işletmenizin çevrimiçi başarısını artırmanın anahtarı olabilir.

 

Paylaş: