7 Ekim 2020

Marka Nedir? Oluşturma Süreci Nelerdir?

Marka Nedir?  Oluşturma Süreci Nelerdir?

Marka Nedir?  Oluşturma Süreci Nelerdir? 

Her insanın, her bir nesnenin bir adı vardır. Bir insanın veya bir nesnenin adı geçince ona ait görseli ve daha birçok özelliği aklımızda hemen canlanır. İsim ve markaları da, akılda kalıcılığı arttırmada en önemli unsurlardan biri olarak görebilir, her bir nesneyi birbirinden ayıran bir kimlik olarak düşünebiliriz. Bir ürünün veya hizmetin de kimliği onun markasıdır. Markalaşmanın, birbirine benzeyen ürün veya hizmetleri öne çıkarma özelliği; markalaşmanızı gerektiren en önemli unsurlardan biridir.

Ürünlerinize ve hizmetlerinize seçtiğiniz marka adı; logosu ve sloganı gibi birçok özellik sizi rakiplerinizden ayırır. Bu ayrıma ihtiyaç vardır çünkü küreselleşme süreci devam ettikçe firmaların gerek kalitesindeki gerek dış görünüşündeki benzerlik oranları artacaktır.  Firmalar benzerliğin yarattığı bu rekabet ortamında tercih edilebilir olmak, farklılık yaratabilmek ve akılda kalıcı olabilmek için güçlü markalar oluşturup, markalaşma sürecine girmişlerdir. Ürününüzle bir bütün olan markanız, tüketicinin gözünde ürününüze ekstra değer katacak, tüketicinin ürününüze olan güvenini arttıracak, alım kararında oldukça etkili olacak ve en önemlisi akılda kalıcılığı arttıracaktır.

Peki marka oluşturma bu kadar önemli iken marka oluşturma süreçleri nelerdir?

Markanızın Hedef Kitlesi

Her insanın ihtiyaç duyduğu ürün farklıdır. Bu ürünlerin hepsini üretebilmek pek mümkün değildir ve gereğinden fazla ürün yelpazesi oluşturmak beraberinde farklı sorunlar da getirebilir.  Bu sebeple öncelikle kendinize bir hedef kitlesi belirleyip o kitlenin ihtiyacına göre ürün seçimi yapmalısınız ki markanız ve markanıza dair her şey uzmanlaştığınız o ürüne göre daha sağlıklı bir şekilde biçimlensin. Bu yüzden öncelikle hedef kitle ve hedef kitleye yönelik ürün seçimi oldukça önemlidir. Birbiri ile bağlantılı ürünleri doğru olarak seçip, hedef kitlenize bu ürünleri tanıtmanız markanızın güçlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır.

 

Marka Adı ve Logosu

Hizmete sunduğunuz ürünün markanız ile bütünleşmesini, insanların o üründen bahsedince zihinlerinde markanızın canlanmasını istiyorsanız etkili, akılda kalıcı bir marka adı seçmelisiniz. Marka adınız ilk duyulduğu an asla kötü bir çağrışım vermemelidir. Benzeri olmayan, akılda kalıcı, ürüne ve sektöre uygun olmalıdır. Markanızın sözel ifadesi kadar görsel ifadesi de bir o kadar önemlidir. Bu sebeple markanızı, markanızın ruhunu ve ürününüzü de yansıtabilen bir logo seçmeli ve markanızı bu logo ile güçlendirmelisiniz.

Slogan

Slogan, bildiğimiz üzere bir düşünceyi yaymak, bir eylemi desteklemek için ortaya atılan, kısa ve çarpıcı sözdür. Markanızın akılda kalıcılığını arttırmak istiyorsanız bir slogana veya markanızla bütünleşecek ve onu hatırlatacak etkili bir kelimeye veya cümleye ihtiyacınız olacaktır.

Marka Tanıtımı

Aynı ürün portföyü satışının yapıldığı markalar havuzunda, kendi markanızı ön plana çıkarmak ve sektöre güçlü bir giriş yapabilmek için marka tanıtımının etkili yapılması şarttır.  Markanızın kimliğine ait olan isim, logo ve slogan; markanızın görünen kısmıdır. Markanızın tanıtımı da ön planda olmalıdır ki tüketicinin güvenini kazanabilesiniz. Bunun için geleneksel tanıtım araçlarını ve yeni nesil dijital ortamları kullanarak tanıtım sürecinizi istikrarlı bir şekilde ilerletmeniz gerekmektedir. Dijital pazarlama, günümüzde marka ve satış potansiyelinin artması için kullanılan en önemli etkenlerden biridir. Bu yüzden geleneksel pazarlama ve tanıtım stratejilerinin yanı sıra dijital pazarlamaya da ağırlık verilmelidir.

 

Analiz ve Araştırma

Üreticiler arası rekabette markanızı öne çıkarmak istiyorsanız hem kendi müşteri kitlenizi analiz etmeli hem de rakip markalar hakkında araştırma yapıp, eksi ve artı yönlerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Bu araştırma, var olan kitlenizi korumanın yollarını ve diğer markaların diğer kitlelerce tercih edilme veya tercih edilmeme gibi durumlarını analiz etmenize katkı sağlayacaktır.  Bu bilgiler ışığında, kendi markanızın tercih edilmesi için neler yapabileceğinize dair fikirlerinizin ve planlarınızın oluşmasını sağlayabilirsiniz.

 

Tutarlılık

Marka oluştururken hedeflerinize adım adım varırsınız. Önce markanızı oluşturur daha sonra markanızı tanıtır, sonrasında ise markanızın devamlılığı için müşteri kitlesine vadettiğiniz sözleri, kaliteyi ve daha fazlasını yerine getirmeye çalışırsınız. İleriye dönük bu çalışmalarınız ancak tutarlılıkla gerçekleşebilecektir. Bu çalışmalarınız sayesinde müşteri kitleniz sizlerden ve aldığı kaliteden her daim emin olacak ve ortaya mutlu müşteri kitlesi çıkacaktır. Bu mutlu müşteri kitlesi size hem süreklilik sağlayacak, hem de daha fazla müşteriye ulaşmanızda ve markanızı büyütmenizde yardımcı olacaktır.

Son olarak marka oluşturma sürecinizi tamamladıktan sonra bu markayı daha fazla yaymanız ve kalıcılığı sağlamanız gerekmektedir. Oluşturduğunuz markanın daha yüksek mertebelerde olmasını, kazancınızın daha da artmasını ve daha fazla müşteriye ulaşmayı istiyorsanız, markalaşma süreciniz hep devam etmek zorundadır. Gelişmeye ve genişlemeye dayalı olarak markalaşma sürecinizde yeni fikirler üretmeli ve birtakım girişimlerde bulunmalısınız ki başarı oranınız her geçen gün artarak devam etsin. Markalaşma sürecinizdeki bu yolda Nlksoft olarak sizlerle beraber hareket etmekten onur duyacağımızı da belirtmek isteriz. Nlksoft İşinize İyi Gelecek!

Paylaş: