18 Mayıs 2020

E-ticaret Sitesinde Güvenli Görünümü Sağlamak

E-ticaret Sitesinde Güvenli Görünümü Sağlamak

Bir e-ticaret sitesinde alışveriş sürekliliği için en önemli yapı taşlarından birisi müşterilerin güvenini kazanmaktır. Günümüzde hala internet üzerinden alışveriş yapmayan kullanıcıların öne sürdüğü en önemli nedenlerden biri de güven unsurudur. E-Ticaret sitesi içerisindeki bilgi yetersizliği, görsel eksikliği veya açıklamaların düzenli olmaması ya da tasarımın karmaşık olması kullanıcıların e-ticaret sitesini terketmelerini de beraberinde getirmektedir. E-Ticarette güven oluşturmanın ilk adımı tasarımın sade, açık ve karmaşıklıktan uzak olmasıdır. E-Ticaret sitenizi ilk kez ziyaret eden bir kullanıcı için göz yorucu büyük yazılar, uyumsuz renkler, site ile ilgisi olmayan bilgiler ve plansız sıralama sizin adınıza olumsuz bir etki bırakacaktır. Kullanıcılar alışveriş için e-ticaret sitenizi daha az tercih ederken, olumsuz her kullanıcı çevresini etkileyeceği için sisteminizde potansiyel müşteri kaybına da sebep olabilir. Görünümünüz ne kadar iyi olursa güvenilir site algısı ile güvenilir marka imajınızı oluşturursunuz. Görünümün iyi olması da ancak sade, anlaşılır bir tema ile sağlanabilir. Ayrıca kullanıcılar size kolaylıkla ulaşabileceklerini bilmeliler ve tasarım buna göre planlanmalıdır.

 E ticaret sitenizde müşteri güveni kazanmak için iletişim bilgileriniz kolay ve ulaşılabilir olmalıdır. Sosyal medya hesaplarınız aktif olarak kullanılmalıdır. Sitenize giren kişiler alışveriş öncesi ve sonrası sosyal medyalardan ve iletişim numaralarınızdan size ulaşıp destek talebinde bulunabilir. İletişimde aktif olmalısınız. Sitenizin görünen alanlarında iletişim numaralarınız, müşteri destek saatleriniz ile ilgili bilgilendirme ve kullanıcıların sosyal medya hesaplarınıza ulaşabilmesi için sosyal medya linkleriniz mutlaka görünür olmalıdır.

 E-Ticaret sitenizde olumlu veya olumsuz yorumlar alabilirsiniz. Bunlar sisteminizi geliştirmenize, eksiklerinizi kapatmanıza hatta doğru ürünlere yönelmenize yardımcı olacaktır. Olumsuz gelen yorumlar üzerinden, sistemde oluşan eksiklikleri gidererek e-ticaret sitenizde müşteri deneyimleri ile geliştirme yapabilirsiniz. Mutlaka bu yorumlara geri dönüş sağlayın. Müşteri sizle irtibat kurduğunda güven unsuru da gelişecek ve sadık bir müşteri profili oluşacaktır. Aynı zamanda olumlu yorumlar ile e-ticaret sisteminiz üzerinde güveni pekiştirebilirsiniz. Her mutlu müşteri olumlu dönüş sağladığı gibi çevresinde de sizi tanıtarak marka bilinirliğinizi arttıracaktır.

Bir diğer önemli nokta olarak ta E-Ticaret sisteminizde müşterilerinizin kişisel verilerini koruduğunuza dair yazılı metinleriniz olsun. Bu yazıları blog yazısı veya bilgi sayfaları olarak ekleyebilirsiniz. Müşteri bilgilerinin 3. bir kişi ile paylaşılmaması konusunda hassas davrandığınıza dair kısa notlar ekleyebilirsiniz. Müşterileriniz bilgilerini kaydederken bu sisteme güvenmeli miyim düşüncesi ile kararsız kalmamalıdır. Ayrıca mutlaka kişisel verilerin korunması kanunu, üyelik sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi gibi sistem için önemli olan sözleşmeler e-ticaret sitenizde ulaşılabilir bir noktada bulunmalıdır.
 Site içerisinde siteniz veya ürünlerinizle ile ilgili olmayan hiç bir bilgiye yer vermeyin. Müşterilerinize karşı net ve dürüst olmalısınız. Sattığınız ürünleri doğru şekilde açıklayıp özellikler hakkında tam bilgi vermelisiniz. Bunların dışında E-ticaret sitenizde blog ve hakkımızda yazısı olmalıdır. Müşteriler sizin hakkınızda her bilgiye kolay bir şekilde ulaşmalı. Alışveriş yaparken aklında soru işaretleri kalmamalıdır. Özgün yazdığınız blog ve hakkımızda yazılarını, müşterilerinizin sıkılmadan okumasını sağlamalısınız.
 E ticaret sisteminde güven unsurlarından biri de kullandığınız ödeme yöntemleridir. Müşterilerinize uygun ödeme yöntemleri sunmalısınız. Kapıda ödeme, sanal pos veya havale gibi yöntemler ile güven sağlayıp, müşterilerinize alternatif sunabilirsiniz. E-Ticaret sisteminizde kullanacağınız güvenlik sertifikaları ile müşterinizin kart bilgilerinin güvenliğini sağlayıp, kendi onayı olmadan her hangi bir işlem yapılmayacağını onlara bildirin. Bunun yanı sıra yanlışlıkla olabilecek ödemelerden ve markanızın zarar görmesinden korunmuş olursunuz.

Sonuç olarak e-ticaret sisteminizde dikkat edeceğiniz bu unsurlarla güvenli bir görünüm sağlayıp, sadık müşteriler kazanabilirsiniz. Bunun yanı sıra sisteminizi ilk kez ziyaret edecek olan müşterilerinizi de ikna edip siteden ayrılmamalarını sağlamış olursunuz. Nlksoft E-Ticaret olarak bu konuda biz de müşterilerimizle beraber hareket ediyor ve onlarla bu yolda beraber yürüyoruz. Yani aslında marka yüzünüzü beraber oluşturuyoruz. Nlksoft İşinize İyi Gelecek!

Paylaş: