10 Mayıs 2021

ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Kaydı Nasıl Yapılır?

ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Kaydı Nasıl Yapılır?

ETBİS NEDİR?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), online satış yapanların(e-ticaret)  kayıt altına alınması ve e-ticaret veri bilgilerinin tek bir yerde işlenerek istatistiksel sonuçlara dönüştürülmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir bilgi sistemidir.

E-ticaret yapan firmaların ulaşılabilir olması ve e-ticaret istatistiklerini takip edebilmek ve elektronik ticaretin gelişim sürecinin izlenebilmesi için Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ hazırlanarak 11/08/2017 tarihinde yürürlüğe girmiş ve Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) oluşturularak 04/12/2017 tarihi itibariyle faaliyete geçmiştir.

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?

11/08/2017 tarihinde yürürlüğe giren ETBİS hakkında resmi gazetede yayımlanan tebliğdeki tanımlara uyan gerçek ve tüzel kişiler faaliyete başlamadan önce ETBİS’e kayıt olmalıdır.

  • Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar.( Kendi E ticaret sitesi ile satış yapanlar)
  • Aracı hizmet sağlayıcılar.(n11,hepsiburada vs)
  • Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar. (Trendyol , Amazon vs )

 

ETBİS’e Kayıt İçin Gerekli Bilgiler Neler?

Yine resmi gazetede yayımlanan tebliğde ETBİS’e kayıt için

  • Gerçek veya tüzel kişi tacirler için MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası, esnaf ve sanatkârlar için T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası.
  • Elektronik ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulan mobil uygulama ve alan adı.

Yani ETBİS’e kayıt olabilmeniz için bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt olmanız gerekmektedir.

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

1)  Kayıt olmak için ilk yapacağımız işlem www.eticaret.gov.tr adresine girerek sağ üst köşede bulunan “ETBİS GİRİŞ” butonuna tıklamak. Butonun altında açılan e-devlet ile giriş yap butonu ile e devlet giriş sayfası ile giriş yapıyoruz.

2) E devlet bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra E-Devlet bilgilerinize bağlı MERSİS numarası bulunan işletmeniz ekrana gelecektir. Buradan işletmenizi seçip, mail adresi ve telefon numarasını yazarak devam edebilirsiniz. Daha önce ETBİS’e kısmen kayıt ettiğiniz bir işletme varsa İŞLEM menüsünden detaylarını görüntüleyip eksik kalan adımları da tamamlayabilirsiniz veya sağ üstte bulunan yeni kayıt ekle butonu ile yeni kayıt ekleyebilirsiniz.

3)  Bu aşamada ise, hizmet sağladığınız yani online satış gerçekleştirdiğiniz platformu; e-ticaret sitesi, mobil uygulama bilgilerini bu aşamada tanımlamalısınız.

4) Bilgileri girdikten sonra açılan pencerede giriş yapmamız gereken alt başlıklar açılıyor. Burada yanında ünlem işareti olan başlıklara henüz giriş yapılmadığı giriş yapılması gerektiğini belirtiyor.

5) Tüm adımlardaki bilgileri kontrol ettikten sonra ETBİS kaydınızı tamamlamak için bu adımdaki butona tıklayarak kayıt işlemlerini sonlandırıyoruz. Eğer birden fazla e-ticaret siteniz varsa her site için ayrı ETBİS kaydı gerekmektedir. Baştaki hizmet sağlayıcı ekleme adımından yeni bir site adresi girerek aynı adımları tekrar etmek suretiyle diğer site veya mobil uygulamalarınızı da kaydedebilirsiniz.

Paylaş: